Produkcja enzymów trawiennych oraz niektórych ważnych dla funkcjonowania organizmu hormonów- tak ująć możemy w skrócie funkcję trzustki.

Na co dzień nie mówi się ani nie słyszy się o niej zbyt wiele, a to bardzo ważny organ naszego ciała.

Niestety jeśli nie żyjemy zdrowo, może on poważnie ucierpieć, co objawia się przykrymi chorobami tego narządu.

Jak więc dbać o trzustkę?

Za co odpowiedzialna jest trzustka w organizmie?

Trzustka to dość niepozorny, nieduży narząd, który umieszczony jest wewnątrz jamy brzusznej człowieka.

Jej główną funkcję, czyli funkcję wewnątrz wydzielniczą, opisano w wieku XIX.

Budowa tego narządu składa się z trzech części, a są to głowa trzustki, trzon trzustki oraz ogon trzustki, a sama jej wielkość jest średnia i wynosi statystycznie około 15 cm.

Bardzo ważne w funkcjonowaniu trzustki są tzw. przewody wyprowadzające, do których zalicza się przewód trzustkowy uchodzący do dwunastnicy oraz przewód trzustkowy dodatkowy.

Trzustka jest dodatkowo zbudowana z tzw. wysp trzustkowych, które odpowiedzialne są za produkcję hormonów trzustki oraz z komórek wydzielniczych, które odpowiadają za syntezę enzymów trzustkowych.

Trzustka pełnie dwie podstawowe funkcje- funkcję wewnątrzwydzielniczą oraz zewnątrzwydzielniczą.

Funkcja wewnątrzwydzielnicza ma na celu produkcję hormonów, które odpowiedzialne są za kontrolę poziomu glukozy w organizmie.

Trzustka nie produkuje jednego hormonu, a kilka i są to:

  • glukagon zwiększający poziom glukozy we krwi,
  • insulina obniżająca poziom glukozy we krwi,
  • somatostatyna, która uwalnia powyższe dwa hormony,
  • polipeptyd trzustkowy.

Funkcja zewnątrzwydzielnicza to z kolei produkcja enzymów trawiennych, a także soku trzustkowego, który neutralizuje kwaśną treść pokarmową z żołądka.

Soku trzustkowego organ ten potrafi wyprodukować nawet ok. 2l w ciągu doby.

Jak każdy organ ciała, tak i trzustka jest narażona na różnego rodzaju choroby.

W przypadku trzustki mogą to być schorzenia wrodzone (np. trzustka obrączkowata czy trzustka dwudzielna) lub nabyte (ostre zapalenie trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki, etc.).

Chorobą bezpośrednio związaną z trzustką i jej wadliwym funkcjonowaniem jest także cukrzyca- typu 1 i 2.

Inną jednostką chorobową biorącą się z problemów z trzustką jest mukowiscydoza, czyli nieuleczalna choroba o podłożu genetycznym inaczej zwana zwłóknieniem torbielowatym.

Kto jest narażony na choroby trzustki?

Przez genetykę, ale i przez szereg naszych nawyków czy przez czynniki środowiskowe możemy być bardziej narażeni na choroby trzustki niż inne osoby.

Jedna z bardziej niebezpiecznych chorób trzustki, rak trzustki, występuje częściej u osób palących papierosy, nadużywających wysokoprocentowe alkohole oraz u osób otyłych.

Otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia tej choroby aż o 30%.

Ale na raka trzustki łatwiej jest także zapaść osobom cierpiącym na cukrzycę.

Bardzo często choroby trzustki występują na tle genetycznym- zapadają na nie osoby, u których ktoś z rodziny miał nowotwór tego narządu lub inną jego przypadłość.

Na choroby trzustki zapadają częściej mężczyźni, a choroby te ujawniają się zazwyczaj po 40. roku życia.

Na zdrowie trzustki nie wpływa korzystnie jedzenie tłustych i słonych potraw- ludzie lubiący fast foody i podobne jedzenie będą więc bardziej narażone niż osoby jedzące zdrowo.

By nie być narażonym na dolegliwości ze strony trzustki, warto też unikać mocno słodzonych potraw jak i słodkich napojów.

Dieta trzustkowa- dlaczego dieta przy chorobach trzustki jest ważna?

Dieta trzustkowa jest ważna tak w profilaktyce jak i podczas leczenia chorób trzustki, np. w przypadku ostrego zapalenia trzustki.

Odpowiednia dieta przy chorobach trzustki ma odciążyć ten organ, a także uspokoić jego funkcje czynnościowe.

Ale dieta sprawdza się także w uśmierzaniu bólu, profilaktyce spadku masy ciała oraz niedoborów pokarmowych.

Produkty dozwolone w diecie trzustkowej to m.in:

  • chude mleko i chudy nabiał,
  • pieczywo jasne i czerstwe (bez ziaren), drobne kasze, drobny makaron, ryż,
  • chude ryby, chude mięsa i chude wędliny,
  • niewielkie ilości masła, olejów i oliwy z oliwek,
  • ziemniaki, warzywa i owoce w formie gotowanej lub przetartej,
  • dżemy, miody.
Oceń artykuł!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Napisane przez

Kamil Szymański

Nazywam się Kamil Szymański i od kilku lat zajmuję się tematyką zdrowia. Jestem pasjonatem zdrowego stylu życia i chcę dzielić się swoimi przemyśleniami oraz poradami z innymi. Na moim blogu znajdziesz informacje na temat zdrowej diety, aktywności fizycznej, zdrowego snu, radzenia sobie ze stresem oraz wielu innych tematów związanych ze zdrowiem. Mam nadzieję, że moje porady będą dla Ciebie pomocne i motywujące do dbania o swoje zdrowie! Zapraszam do regularnych odwiedzin na moim blogu.