Dieta wątrobowa to jeden z najskuteczniejszych sposobów na utrzymywanie swojej wątroby w zdrowiu i unikanie chorób tego narządu.
Dieta ta opiera się na głównym założeniu, że jedzenie ma być mało tłuste oraz lekkostrawne.
Taki sposób odżywiania się utrzyma wątrobę, ale i cały organizm, w dobrej kondycji, a także pomoże uchronić się przed chorobami wątroby oraz leczyć te, na które już cierpimy.
Co jeść dla zdrowia wątroby, a czego kategorycznie unikać?
Co jeść, by mieć zdrową wątrobę?
Lekkostrawne posiłki i jak najmniejsza ilość tłuszczu to ogólnie i podstawowe zasady tego, co lubi nasza wątroba.
Dieta wątrobowa nie musi być jedynie menu jakim kierują się osoby chore na wątrobę, dosłownie każdy, kto dba o swoje zdrowie powinien jeść według jej zasad i przykładowych jadłospisów, które znaleźć można nawet online.
Jak niemal w każdej diecie, jedną z ważniejszych zasad jest to, by jeść mniej a częściej.
Dlatego też trzy posiłki- śniadanie, obiad i kolację- zastąpmy 5 lub sześcioma, mniej a częściej.
To bardzo zdrowe, pozwala na dłużej czuć się sytym, a przy tym bardzo odciążą wątrobę, spowalnia tempo jej pracy- wszak wątroba to organ, który bierze czynny udział w procesie trawienia.
Obok jedzenie ważne jest oczywiście picie- zaleca się pić dziennie ok. 2l płynów i najlepiej, by nie były to słodkie i gazowane napoje, a raczej woda i słabe napary z herbat.
W diecie korzystnej dla wątroby stawiamy na świeżość- nie poleca się osobom dbającym o swoją wątrobę jeść dań odsmażanych lub/i smażonych w głębokim tłuszczu.
Dieta wątrobowa powinna być także bogata w metioninę, cholinę, witaminę B2, witaminę C i E.
Te substancje oraz witaminy redukują odkładanie się tłuszczów w wątrobie, przyspieszają oczyszczanie się tego narządu z tłuszczu, który mu bardzo nie służy.
Co ciekawe, już w prosty sposób można znacznie poprawić pracę wątroby, a można to zrobić dzięki odpowiednim ziołom i przyprawom.
Na prawidłową pracę wątroby wpływ mają: oregano, tymianek, majeranek, kminek, mięta oraz jałowiec.
Każda zdrowa dieta, to dieta w której przeważają warzywa oraz owoce.
W przypadku diety zdrowej dla wątroby, warzywa powinny znajdować się w 3 posiłkach dziennie, a owoce w 2.
Nie bez znaczenia jest także nabiał oraz ryby- codziennie powinniśmy zjadać jakiś rodzaj chudego i niesłodzonego nabiału, zaś ryby powinny lądować na naszych stołach w minimum 3 posiłkach w ciągu tygodnia.
Co należy wykluczyć z diety wątrobowej?
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna i mało tłusta, nie ma więc w niej miejsca na posiłki i produkty ociekające tłuszczem, smażone w głębokim tłuszczu, a także na posiłki gotowe oraz wysokoprzetworzone.
Kierujmy się zasadą- im prościej na talerzu, tym lepiej.
Najlepiej jest ograniczyć także słodycze do minimum- jeśli bardzo je lubimy, skuśmy się na kawałek czekolady raz w tygodniu, do minimum powinna być także ograniczona sól oraz mocna kawa.
Osoba dbająca o wątrobę oraz osoba lecząca ten organ absolutnie powinny zrezygnować z palenia papierosów.
Jakie przykładowe produkty są niewskazane w diecie wątrobowej?
- z produktów zbożowych- otręby pszenne, ciasto francuskie, bułki maślane, chleb razowy i chleb żytni,
- z produktów mlecznych- tłuste mleko, mleko skondensowane, sery żółte, pleśniowe i topione,
- z produktów mięsnych- tłuste mięsa,, mięso mocno peklowane, pasztetowa, kaszanka, salceson,
- z napojów- mocna kawa, napoje gazowane, alkohole, kakao, czekolada do picia, mocna herbata.
Jaka jest rola wątroby w organizmie człowieka?
Choć mówi się o niej jako o narządzie, wątroba jest tak naprawdę gruczołem i to największym gruczołem w organizmie człowieka.
Jej role to rola detoksykacyjna, rola metaboliczna, filtracyjna oraz magazynująca.
Wątroba to gruczoł, który neutralizuje toksyny, zamianie trujący amoniak w mocznik, a także neutralizuje i magazynuje inne toksyny takie jak środki chemiczne- przyjmowane leki, konserwanty spożywane wraz z jedzeniem, etc.
Rolą wątroby jest także Wytwarzanie energii dla organizmu- dzieje się tak na skutek przekształcania węglowodanów w glukozę i tłuszcze.
Wątroba magazynuje także witaminy oraz pierwiastki.
Ról wątroby jest ogromie dużo- można wśród nich wymienić dodatkowo przetwarzanie zużytych czerwonych krwinek przez wątrobę, synteza mocznika, a także spełnianie częściowo funkcji odpornościowych- komórki wątroby filtrują antygeny, bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty.