Reklamy

Dieta wątrobowa to jeden z najskuteczniejszych sposobów na utrzymywanie swojej wątroby w zdrowiu i unikanie chorób tego narządu.

Reklamy
Reklamy

Dieta ta opiera się na głównym założeniu, że jedzenie ma być mało tłuste oraz lekkostrawne.

Taki sposób odżywiania się utrzyma wątrobę, ale i cały organizm, w dobrej kondycji, a także pomoże uchronić się przed chorobami wątroby oraz leczyć te, na które już cierpimy.

Co jeść dla zdrowia wątroby, a czego kategorycznie unikać?

Co jeść, by mieć zdrową wątrobę?

Lekkostrawne posiłki i jak najmniejsza ilość tłuszczu to ogólnie i podstawowe zasady tego, co lubi nasza wątroba.

Dieta wątrobowa nie musi być jedynie menu jakim kierują się osoby chore na wątrobę, dosłownie każdy, kto dba o swoje zdrowie powinien jeść według jej zasad i przykładowych jadłospisów, które znaleźć można nawet online.

Jak niemal w każdej diecie, jedną z ważniejszych zasad jest to, by jeść mniej a częściej.

Dlatego też trzy posiłki- śniadanie, obiad i kolację- zastąpmy 5 lub sześcioma, mniej a częściej.

To bardzo zdrowe, pozwala na dłużej czuć się sytym, a przy tym bardzo odciążą wątrobę, spowalnia tempo jej pracy- wszak wątroba to organ, który bierze czynny udział w procesie trawienia.

Obok jedzenie ważne jest oczywiście picie- zaleca się pić dziennie ok. 2l płynów i najlepiej, by nie były to słodkie i gazowane napoje, a raczej woda i słabe napary z herbat.

W diecie korzystnej dla wątroby stawiamy na świeżość- nie poleca się osobom dbającym o swoją wątrobę jeść dań odsmażanych lub/i smażonych w głębokim tłuszczu.

Dieta wątrobowa powinna być także bogata w metioninę, cholinę, witaminę B2, witaminę C i E.

Te substancje oraz witaminy redukują odkładanie się tłuszczów w wątrobie, przyspieszają oczyszczanie się tego narządu z tłuszczu, który mu bardzo nie służy.

Co ciekawe, już w prosty sposób można znacznie poprawić pracę wątroby, a można to zrobić dzięki odpowiednim ziołom i przyprawom.

Na prawidłową pracę wątroby wpływ mają: oregano, tymianek, majeranek, kminek, mięta oraz jałowiec.

Każda zdrowa dieta, to dieta w której przeważają warzywa oraz owoce.

W przypadku diety zdrowej dla wątroby, warzywa powinny znajdować się w 3 posiłkach dziennie, a owoce w 2.

Nie bez znaczenia jest także nabiał oraz ryby- codziennie powinniśmy zjadać jakiś rodzaj chudego i niesłodzonego nabiału, zaś ryby powinny lądować na naszych stołach w minimum 3 posiłkach w ciągu tygodnia.

Co należy wykluczyć z diety wątrobowej?

Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna i mało tłusta, nie ma więc w niej miejsca na posiłki i produkty ociekające tłuszczem, smażone w głębokim tłuszczu, a także na posiłki gotowe oraz wysokoprzetworzone.

Kierujmy się zasadą- im prościej na talerzu, tym lepiej.

Najlepiej jest ograniczyć także słodycze do minimum- jeśli bardzo je lubimy, skuśmy się na kawałek czekolady raz w tygodniu, do minimum powinna być także ograniczona sól oraz mocna kawa.

Osoba dbająca o wątrobę oraz osoba lecząca ten organ absolutnie powinny zrezygnować z palenia papierosów.

Jakie przykładowe produkty są niewskazane w diecie wątrobowej?

  • z produktów zbożowych- otręby pszenne, ciasto francuskie, bułki maślane, chleb razowy i chleb żytni,
  • z produktów mlecznych- tłuste mleko, mleko skondensowane, sery żółte, pleśniowe i topione,
  • z produktów mięsnych- tłuste mięsa,, mięso mocno peklowane, pasztetowa, kaszanka, salceson,
  • z napojów- mocna kawa, napoje gazowane, alkohole, kakao, czekolada do picia, mocna herbata.

Jaka jest rola wątroby w organizmie człowieka?

Choć mówi się o niej jako o narządzie, wątroba jest tak naprawdę gruczołem i to największym gruczołem w organizmie człowieka.

Jej role to rola detoksykacyjna, rola metaboliczna, filtracyjna oraz magazynująca.

Wątroba to gruczoł, który neutralizuje toksyny, zamianie trujący amoniak w mocznik, a także neutralizuje i magazynuje inne toksyny takie jak środki chemiczne- przyjmowane leki, konserwanty spożywane wraz z jedzeniem, etc.

Rolą wątroby jest także Wytwarzanie energii dla organizmu- dzieje się tak na skutek przekształcania węglowodanów w glukozę i tłuszcze.

Wątroba magazynuje także witaminy oraz pierwiastki.

Ról wątroby jest ogromie dużo- można wśród nich wymienić dodatkowo przetwarzanie zużytych czerwonych krwinek przez wątrobę, synteza mocznika, a także spełnianie częściowo funkcji odpornościowych- komórki wątroby filtrują antygeny, bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty.

Oceń artykuł!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]
Reklamy
Reklamy

Napisane przez

Kamil Szymański

Nazywam się Kamil Szymański i od kilku lat zajmuję się tematyką zdrowia. Jestem pasjonatem zdrowego stylu życia i chcę dzielić się swoimi przemyśleniami oraz poradami z innymi. Na moim blogu znajdziesz informacje na temat zdrowej diety, aktywności fizycznej, zdrowego snu, radzenia sobie ze stresem oraz wielu innych tematów związanych ze zdrowiem. Mam nadzieję, że moje porady będą dla Ciebie pomocne i motywujące do dbania o swoje zdrowie! Zapraszam do regularnych odwiedzin na moim blogu.