Trudno nieraz uwierzyć jak potężnym organem są jelita człowieka.

Nie chodzi tu jedynie o ich długość, choć ta jest imponująca- 4-6m- ale o to jak ważna funkcję pełnią w organizmie i jak wpływają na jego zdrowie.

Główne zadania jelit to oczywiście trawienie i wchłanianie pokarmu, ale czy wiecie, że nasz odporność także ma swoje źródła w jelitach?

Przyjrzyjmy się im pokrótce i sprawdźmy, co ma na nie najlepszy, prozdrowotny wpływ.

Pożyteczne bakterie- jak dbają o nasze zdrowie?

Już dawno dowiedzieliśmy się, iż nasze ciało bytuje nawet 10 razy większa ilość różnorakich bakterii niż liczba komórek, z których zbudowany jest nasz organizm.

To wprost niebywałe, ale gdyby wszystkie te bakterie zważyć, szacuje się, iż ważyłyby one ok. 2 kg.

Szacuje się, iż u osoby dorosłej w samym jelicie grubym bytuje około 2 kg mikroflory bakteryjnej.

I tym jest właśnie mikroflora żyjąca w naszych jelitach- jest wszelkimi mikroorganizmami jakie żyją w przewodzie pokarmowym człowieka.

Uczeni już dawno sprawdzili, iż bakterie jelitowe nie tylko pomagają trawić, ale także wpływają na odporność organizmu, a także pomagają leczyć wiele schorzeń, z jakimi boryka się ciało.

Oczywiście w jelitach mamy bakterie dobre jak i te złe (potencjalnie chorobotwórcze)- możemy cieszyć się zdrowiem wtedy, gdy między tymi dwoma rodzajami panuje równowaga.

Jeżeli „złe” bakterie dojdą do głosu, a te „dobre” zostaną osłabione, mogą pojawić się w organizmie takie choroby jak cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia nastroju i osobowości, choroby reumatyczne, a nawet nowotwory.

Mikroflora jelitowa może ulec zaburzeniu np. w wyniku silnego stresu, nieprawidłowej diety, przyjmowania leków, stosowania używek i na skutek zakażeń.

Mówimy wtedy o dysbiozie, która najczęściej dotyka niemowlęta karmione sztucznie, osoby często przyjmujące antybiotyki, alergików, osoby starsze, osoby ze stanami zapalnymi w jelitach oraz osoby chorujące na nowotwory.

Probiotyki, prebiotyki, a może coś więcej dla zdrowia jelit?

O zdrową i harmonijną mikroflorę jelit trzeba dbać, bo już starożytni wiedzieli, iż wszelkie choroby biorą się właśnie stamtąd.

Lekarze i dietetycy polecają nam więc często zażywanie probiotyków.

Według definicji WHO, probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które w odpowiedniej ilości tworzą w jelitach idealne warunki sprzyjające zdrowiu całego organizmu.

Probiotyki dbają o odpowiednią florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, zapobiegają kolonizacji i namnażaniu się „złych bakterii”.

Zażywać je powinny zwłaszcza osoby z obniżoną odpornością, osoby narażone na duże stresy, palące papierosy, kobiety często skarżące się na infekcje intymne, a także osoby spożywające mało zróżnicowaną dietę.

Probiotyki znajdziemy zarówno w kapsułkach czy innych preparatach z apteki, ale warto też postawić na te naturalnie występujące- znajdziemy je w kiszonej kapuście i wszelkich kiszonkach, w kwasie chlebowym, w jogurtach, kefirach, zsiadłym mleku, etc.

Czym z kolei są prebiotyki?

Otóż są to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu, a jednocześnie pobudzają wzrost oraz aktywność dobrych bakterii żyjących w jelitach.

Prebiotyki to np. skrobia. polisacharydy i oligosacharydy, inulina, fruktozoolisacharydy, etc.

Prebiotyki występować mogą w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, szparagach, cykorii, itp.

Jeśli kupimy w aptece preparat zwany synbiotykiem, to znajdziemy w jego składzie zarówno probiotyki jak i prebiotyki.

Jaka powinna być dieta jelitowa?

Zdrowe dla jelit jest to, co jest lekkostrawne, nie posiada w swoim składzie wielu tłuszczów, łatwo przyswajalne i niepodrażniające dla jelit.

Dieta jelitowa jest szczególnie wskazana dla osób, które skarżą się na przewlekłe biegunki, a także chorują na takie choroby jak choroba Leśniowskiego- Crohna, zespół jelita drażliwego czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

W diecie takiej ważnym jest ograniczyć ilość błonnika- choć sam w sobie jest on pożądany, nie jest on wskazany przy stanach zapalnych jelit, błonnik może w takich przypadkach nawet uszkadzać jelita.

Wskazane jest jedzenie oczyszczonych produktów zbożowych, chudych mięs, nieskotłuszczowych produktów mlecznych, picie wody i naparów ziołowych oraz stosowanie ziołowych przypraw- kopru włoskiego, kminku, majeranku czy mięty.

Oceń artykuł!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]

Napisane przez

Kamil Szymański

Nazywam się Kamil Szymański i od kilku lat zajmuję się tematyką zdrowia. Jestem pasjonatem zdrowego stylu życia i chcę dzielić się swoimi przemyśleniami oraz poradami z innymi. Na moim blogu znajdziesz informacje na temat zdrowej diety, aktywności fizycznej, zdrowego snu, radzenia sobie ze stresem oraz wielu innych tematów związanych ze zdrowiem. Mam nadzieję, że moje porady będą dla Ciebie pomocne i motywujące do dbania o swoje zdrowie! Zapraszam do regularnych odwiedzin na moim blogu.