Gdyby zapytać przypadkowe osoby o to, jakie organ ciała jest ich zdaniem najważniejszy, zdecydowana większość wskazałaby pewnie na serce.
Serce kojarzy nam się z uczuciami, miłością, emocjami, a w gruncie rzeczy jest ono mięśniem, bez którego nie mogłyby istnieć podstawowe funkcje życiowe organizmu.
Jak dbać o serce, by biło jak dzwon jak najwięcej lat?
Dieta dla serca- jak powinna wyglądać?
Dieta odpowiednio dobrana do potrzeb serca to jedna z najlepszych metod profilaktyki chorób tego organu- wszelkich chorób krążeniowych z miażdżycą i nadciśnieniem na czele.
Unikanie tłuszczów, dużej ilości soli czy cukrów ma zbawienny wpływ na serce i pozwala mu cieszyć się daleko dłużej świetną kondycją i zdrowiem.
Co ciekawe, kuchnia południa Europy- a więc od kuchni greckiej, przez włoską, a na portugalskiej kończąc, jest kuchnią dla serca najzdrowszą- a mieszkańcy tamtych regionów naszego kontynentu znacznie rzadziej mają problemy z układem krążenia i niebezpiecznymi chorobami.
Dlaczego dieta śródziemnomorska jest dla serca najkorzystniejsza?
Przede wszystkim dlatego, iż jest ona bardzo bogata w warzywa oraz w owoce, a mało w niej mięsa i niezdrowych tłuszczów zwierzęcych.
Osoby, które chorują na serce lub które są podatne na tego typu schorzenia powinny wystrzegać się tłuszczy nasyconych, takich jak masło, smalec, słonina, a także tłustych mięs i wędlin- takie produkty bardzo rzadko, a nawet wcale nie lądują na śródziemnomorskich stołach.
Dobre tłuszcze w diecie sercowej powinny pochodzić z ryb (tłuszcze omega-3) oraz z tłuszczów roślinnych, takich jak dobre oleje i oliwa z oliwek.
A jeśli lubimy jeść mięso?
Raz na jakiś czas można zafundować sobie na talerzu cielęcinę, drób, chudą wołowinę, z rybami i owocami morza można się z kolei niemal nie ograniczać.
Co jeszcze w diecie śródziemnomorskiej jest pozytywnego dla serca?
Jak wspomnieliśmy przede wszystkim wysokie spożycie warzyw oraz owoców, a także produktów zbożowych oraz roślin strączkowych jak soczewica czy ciecierzyca.
Europejczycy z południa kontynentu nie jedzą w nadmiarze produktów mlecznych, unikają także alkoholu- poza winem.
Serce a palenie papierosów
Nałóg jakim jest palenie tytoniu nigdy nie idzie w parze ze zdrowym sercem- te dwie rzeczy zawsze będą się wykluczały.
Albo palimy papierosy, albo dbamy o serce.
Jak pokazują liczne badania kardiologiczne, palenie papierosów zawsze jest bezpośrednim czynnikiem powstawania i rozwoju chorób serca- miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, niewydolności serca, etc.
Niestety, nałóg to nałóg, nie jest łatwo z niego wyjść, dlatego szacuje się, iż ponad 50 procent osób palących kontynuuje palenie po zawale serca czy angioplastyce wieńcowej.
Zdawać by się więc mogło, iż brakuje naszemu społeczeństwu głębokiej edukacji, choć tak wiele mówi się przecież o szkodliwości palenia.
Większość palaczy utożsamia jednakże nikotynizm z chorobami nowotworowymi płuc czy krtani, a niewielu dopuszcza do siebie myśl, że nikotyna i inne substancje chemiczne składające się na papierosy, niosą spustoszenie także dla serca i dla całego układu krwionośnego, zatykają tętnice i żyły prowadząc do groźnych zakrzepów, zawałów i udarów.
Profilaktyka chorób serca
By uniknąć groźnych chorób serca najważniejszą i najskuteczniejszą rzeczą jest profilaktyka w tym kierunku, mająca na celu dbanie o serce póki jeszcze jest zdrowe.
Pierwszym przykazaniem w profilaktyce chorób serca jest, jak już wskazano, dieta.
Dieta dla serca ma być niskotłuszczowa, bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, morskie ryby, chudy nabiał oraz chude mięso w średnich ilościach.
Nie ma mowy o zdrowym sercu i naczyniach krwionośnych, jeśli nie zerwiemy z papierosami z alkoholem- rezygnacja z nałogów to drugie przykazanie profilaktyki chorób sercowo- naczyniowych, które ma obniżyć ciśnienie czy poziom cholesterolu.
Profilaktyka niemal każdej choroby zakłada także wprowadzenie ruchu do swojego życia- warto wybrać więc taką aktywność fizyczną, z jaką będzie nam najlepiej- rower, basen, nordic walking, bieganie, a może joga?
Każdy ruch jest lepszy od żadnego.