Inaczej zwana jelitówką lub grypą jelitową, chyba każdemu z nas choć raz dała w kość grypa żołądkowa- jedno z najmniej przyjemnych przypadłości, jakie dotknąć może każdego, w każdym wieku.
Skąd bierze się zakażenie grypą żołądkową i jak poradzić sobie z nią gdy nas dopadnie?
Jak dochodzi do zarażenia jelitówką?
Każda choroba, by dokładnie ją wyleczyć i nie nabawić się ewentualnych powikłań, musi być na wstępie dobrze zdiagnozowana- to samo tyczy się tzw. jelitówki.
Skąd bierze się możliwość zarażenia się tą chorobą?
Otóż przyczyną powstania i rozwoju grypy żoładkowej, która jest niczym innym jak zakażeniem układu pokarmowego, jest zakażenie rotawirusami.
Grypa ta, podobnie jak grypa sezonowa, także najczęściej występuje w okresie jesienno- zimowym, a jej pierwsze objawy mogą przypominać przeziębienie, gdyż należą do nich katar, kaszel, czasem gorączka.
Stąd też bierze się jej nazwa grypy, aczkolwiek z grypą nie ma ona w sumie nic wspólnego- jelitówka jest wywoływana przez zupełnie inne wirusy.
Poza rotawirusami możemy zaliczyć do chorób wywołujących jelitówkę także adenowirusy, kalciwirusy, astrowirusy oraz norowirusy.
Wśród wymienionych wirusów to właśnie rotawirusy są najgroźniejsze, zwłaszcza dla małych dzieci- dlatego jeśli tylko nie ma przeciwwskazań, warto zaszczepić dziecko przeciwko wirusom.
Grypą żołądkową można się zarazić na kilka sposobów- może to być zakażenie drogą pokarmową, drogą kropelkową, poprzez kontakt z wydzielinami osoby chorej czy przez kontakt z przedmiotem, na którym znajdował się wirus.
Rotawirusy przedostają się przewodem pokarmowym do jelita cienkiego, wirus wnika do komórek nabłonka kosmków jelitowych, a w komórkach zaczyna się namnażać oraz wydzielać toksyny.
Cykl namnażania się komórek wirusa powtarza się. Grypa jelitowa może być bezobjawowa lub objawowa.
Jeśli mówimy o postaci bezobjawowej, cechuje się ona jedynie osłabieniem organizmu, oraz zwiększoną sennością.
Objawowa choroba charakteryzuje się wystąpieniem nudności, braku apetytu, podwyższonej temperatury, bólami głowy, wymiotami, biegunką i bólami brzucha.
Leczenie należy podjąć niezwłocznie. Leczenie jest w tym przypadku leczeniem objawowym i ma załagodzić objawy.
Podczas leczenia jelitówki należy dbać o uzupełnianie płynów, by uniknąć odwodnienia- najlepiej pić wodę lub słabą herbatę.
Trzeba starać się jak najwięcej wypoczywać, leżeć i spać, jeśli coś jemy, to musi to być lekkostrawne.
Jak długo trwa grypa żołądkowa?
Doświadczenia chorych na grypę jelitową wskazują, iż objawy grypy żołądkowej mogą utrzymywać się nawet do 10-14 dni.
To, ile trwa grypa zależy oczywiście w dużej mierze od danego organizmu, wieku i ogólnego stanu zdrowia.
Najcięższe objawy w postaci biegunki czy wymiotów ustępują po około 5-7 dniach.
Organizm w tym czasie traci bardzo dużo wody i energii, dlatego trzeba pić jak najwięcej, by jelitówka nie skończyła się hospitalizacją i koniecznością podawania choremu kroplówek dożylnych.
Grypa żołądkowa- co jeść?
Jeśli chorujesz na jelitówkę, zdecydowanie przez czas trwania choroby jak i około 2 tygodnie po ustąpieniu objawów powinieneś przejść na lekkostrawną dietę.
Co można jeść podczas przechodzenia grypy jelitowej? Przede wszystkim trzeba pić i to minimum 2,5 litra wody na dobę- woda powinna stać nieustannie obok łózka chorego i być w jego zasięgu.
Trzeba o to dbać zwłaszcza u dzieci, które odwadniają się ekspresowo, co bezpośrednio zagraża ich życiu- dzieci podczas grypy jelitowej często wymagają hospitalizacji.
Jedząc posiłki podczas choroby trzeba się starać, by były one jak najlżejsze, a najlepiej półpłynne.
Wskazane jest więc jedzenie lekko rozgotowanego ryżu, kleików, rzadkiego kiślu, kaszy mannej, koktajli owocowych, można także pozwolić sobie na ryżowe wafle, suchary, chrupki kukurydziane, oczywiście delikatne zupy, ugotowane ziemniaki, przetarte owoce, jajka na miękko, etc.
Nawet do trzech tygodni po ustąpieniu objawów choroby należy unikać produktów bogatych w błonnik, tłustych, smażonych, wędzonych, konserwowanych, marynowanych.
Oceń artykuł!
[Liczba ocen: 0 Średnia: 0]